tiistai 14. huhtikuuta 2015

Matkaopas keskiajan Suomeen

Tapasin kesällä 2012 tulevan kihlattuni ja arkeologian opiskelijan Ilari Aallon. Kysyin häneltä että jos kirjoittaisit kirjan, niin voisin kuvittaa sen. Lukiessaan Ian Mortimerin kirjaa The Time Traveller's Guide to Medieval England. Hän totesi, että Suomenkin keskiajasta voisi saada samantapaisen. Siitä se ajatus Matkaopas kaskiajan Suomeen -kirjaan lähti. Kustantajaakaan ei tarvinnut maanitella. Atena Kustannus varsin nopeasti ilmoitti kiinnostuksensa käsikirjoitusta kohtaan.

Jos minä en ole koskaan kuvittanut kirjaa niin ei Ilarikaan ole kirjoittanut kokonaista sellaista. On hän toki kirjoittanut paljon artikkeleja arkeologia-aiheisiin julkaisuihin, mutta ei mitään näin isoa. Kirjan työstöä helpotti, kun Ilari valittiin Turussa sijaitsevaan Kirjan talon tietokirjahautomoon.

Itse aloitin kuvituksen työstön syksyllä 2014. Työtä oli, eikä se tahtonut millään loppua. Projektia ei helpottanut, että opiskelin samalla. Päädyin viemään kuvitukseni mukaan luennoillekin. Siitä olikin suuri apu, sillä tussaamista voi tehdä lähes missä vain. Tekniikana käytin siis perinteisiä akvarelleja ja ohuita tusseja ääriviivoihin ja varjostuksiin. Jos ennen kuvitusta en niinkään nauttinut akvarelleista, niin nyt melkein rakastan sitä tekniikkaa. Työ opettaa parhaiten.

Sain kuvituksen valmiiksi helmikuun puolessa välissä, ja kirjaa taitettaessa maaliskuussa minulta pyydettiin vielä joitain yksittäisi kuvia.  Kansikuvankin maalasin uudestaan taittajan ehdotusten mukaan, vanhasta versiosta kun puuttui muun muassa kirkon kuori ja järkevät pihat ja korttelit. Kuori on siis kirkon tärkein osa, jossa on pääalttari.

Kirja julkaistaan toukokuun alussa ja sitä voi ostaa kirjakaupoista.


"En ole koskaan kuvittanut kirjaa, mutta olen siitä vuosia haaveillut."
 ...haaveet näemmä toteutuu jos niihin todella uskoo.