sunnuntai 11. tammikuuta 2015

Ikoni

Halusin kokeilla ikonin maalaamista ja päätin aloittaa siten, miten ikonimaalausharrastusta ei kannata aloittaa. Ikoneita pitäisi maalata kopioimalla jo olemassa olevia kuvia, tai näin ainakin suositellaan ensimmäisten maalusyritysten kohdalla. Minun pyhäni oli kuitenkin sen verran harvinainen, että päätin suunnitella kokonaan oman kuva-aiheen.

Ikonissa on siis Pyhä Florianus tai St. Florian, miten pyhäänsä kukin omalla äidinkielellään kutsuukin. Hän on palomiesten oma pyhimys, niin kuin vaikka Pyhä Yrjö sotilaiden ja arkkienkeli Mikael poliisien. VPK-laisena halusin tehdä oman versioni tästä 200-luvun jälkipuolella eläneestä miehestä, joka palveli Rooman armeijassa ja oli vastuussa palontorjuntajoukoista. Marttyyrikuolema hänen piti kokea roviolla, mutta hänet upotettiinkin myllykivi kaulassa Enns-jokeen.

Ikonin maalaaminen perinteisillä temperaväreillä oli haastavaa. Kultaamisesta nyt puhumattakaan. Aikaa tähä sai kulumaan mielin määrin, mutta olen lopputulokokseen tyytyväinen.2 kommenttia: